Anziehend's Hovawart

Alla inlägg den 6 augusti 2009

Av AnnKristin - 6 augusti 2009 23:37

Detta är kopierat rakt av från SBKs sida.

OBS!!! Det jag tycker är lite extra har jag tjockat texten på...
Aktivt hundliv är Svenska Brukshundklubbens ledord. Föreningen vänder sig till hundägare med hund oavsett ras. Svenska Kennelklubben – Hundägarnas Riksorganisation – är det centrala organet för de ideella föreningar som ingår i Svenska Kennelklubben, nedan kallad Kennelklubben. Dessa föreningar – benämnda medlemsorganisationer – är länsklubbar, specialklubbar, genom särskilt tecknade avtal anslutna rasklubbar och ungdomsklubb. Svenska Brukshundklubben, nedan kallad Brukshundklubben, ingår som specialklubb i Kennel-klubben och ska som sådan arbeta för Kennelklubbens och medlemsorganisationernas gemensamma mål med de i Brukshundklubben ingående raserna och uppgifterna. Brukshundklubben har ansvar för de raser, prov- och tävlingsformer för vilka delegering från Kennelklubbens Centralstyrelse har erhållits i samråd med Brukshundklubben. Utöver dessa stadgar gäller i tillämpliga delar stadgar för Kennelklubben och av Kennelklubben utfärdade bestämmelser och föreskrifter. I den mån stadgar för Brukshundklubben strider mot Kennelklubbens stadgar gäller stadgar för Kennelklubben.
§ 1 Övergripande mål för Kennelklubbens medlemsorganisationer
För Brukshundklubben gäller det för Kennelklubbens medlemsorganisationer gemensamma övergripande målet att kontinuerligt skapa goda förutsättningar för hunden, hundägaren och hundägandet genom:

 att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt och exteriört fullgoda rasrena hundar,

 att bevara och utveckla rasernas specifika egenskaper och verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av dessa raser,

 att informera och sprida kunskap om hundens beteende, dess fostran, utbildning och vård,

 att bevaka och arbeta med frågor som har ett allmänt intresse för hundägaren och hundägandet och

 att skapa och vidmakthålla goda relationer mellan omvärlden och hundägaren och hundägandet.


§ 2 Brukshundklubbens uppgift
För att leva upp till det övergripande målet är Brukshundklubbens uppgift definierad som:

 Vi ska sprida kunskap om hund Vi ska genom att sprida kunskap om hund förbättra förutsättningarna för hunden och värna rätten att ha hund i samhället. Med information och utbildning till hundägare och allmänhet samt samarbete med andra aktörer än oss själva ska vi ta samhällsansvar. Vi ska erbjuda hundägare kvalificerad hjälp att leva upp till de krav som samhället ställer. Genom att utveckla och erbjuda praktiska aktiviteter med hund såsom träningar, tävlingar och prov ska vi verka för ett aktivt och sunt liv för hundar och hundägare.
4

Vi ska ha friska och funktionsdugliga hundar Vi ska inom Brukshundklubben verkar för mentalt och fysiskt friska samt funktions-dugliga hundar. För att klara denna uppgift måste vi bedriva ett systematiskt och väldokumenterat avelsarbete. Avelsarbetet ska vara aktivt och bygga på en gemensam värdegrund för de raser vi har avelsansvar för. Avelsresultatet ska fortlöpande utvärderas utifrån ett helhetsperspektiv och presenteras publikt.

Vi ska ha hundar i människans tjänst Vi ska bidra till att hundens förmåga kommer till nytta i samhället. Genom information och utvecklande samarbete med andra aktörer i frågor som rör hundens användning i människans tjänst ska vi ta samhällsansvar. Vi ska skapa förmåga och kompetens att utveckla och utbilda samhällsnyttiga hundar.

Vi ska öka vår kunskap om hund Vi ska öka vår kunskap om hunden, dess behov och beteenden samt avel. Via samarbete med forskare, dokumentation av verksamheten, utveckling av träningsmetoder och provformer och ett fortlöpande kunskapsutbyte inom och utom organisationen ska vi bli ännu kunnigare om hund. Syftet är att bredda kompetensbasen inom organisationen.

 Vi ska vara en aktiv organisation Vi ska vara en aktiv organisation som arbetar för ett aktivt hundliv, aktiva medlemmar och spridande av kunskap. Organisationen ska utgå från medlemmarna och bygga på att helheten är större än de ingående delarna. Genom målstyrning, uppföljning och utvärdering av verksamheten ska vi se till att Brukshundklubben hela tiden utvecklas. Brukshundklubben ska kännetecknas av ett utvecklande ledarskap och en öppen attityd. Vi ska ha ett utvecklande samarbete med ideella, privata och offentliga aktörer samt aktivt arbeta med opinionsbildning för hundens bästa i samhället.

Brukshundklubbens verksamhet ska målstyras med utgångspunkt i uppgiften.

Av AnnKristin - 6 augusti 2009 21:36

När man är aktiv i Brukshundklubben bör man ibland göra sig påmind om vilken förening man valt att dela tankar med.

Jag brukar kolla på stadgar och sånt mellan varven så jag inte glömmer tanken bakom och vad är uppgiften för SBK.

Saxat från SBK sida.     http://www.sbk.nu/templates


"SBK har ras/avelsansvaret för brukshundraserna.

I SBK:s stadga § 1 står bland annat att "SBK skall väcka intresse för att främja avel av sunda, mentalt och exteriört goda hundar av brukshundras och bevara och att utveckla rasernas bruksegenskaper"


Mentalbeskrivning Hund (MH) är den testform som används mest för att få en bra bild av hundarnas mentalitet.

Svenska brukshundklubben har idag regler som säger att för att tävla bruksprov efter 18 månaders ålder eller genomföra tjänstehundsutb. skall MH genomförts.

Hundar av brukshundras som skall användas i avel måste genomfört MH (känd mental status) för att kunna registrera avkomman.

Endast MH räknas som känd mental status.

Allt för att skapa bättre förutsättningar för både hundar och hundägare i vårt moderna samhälle  "


Nu till mina egna funderingar.

Jag är mäkta förvånad att inte fler medlemmar i denna organisation är intresserad av att delta aktivt som figuranter eller åskådare på våra MHn och MTn.

Var ska den potentiella brukshundintresserade kunna få möjlighet att köpa sin brukshund om inte vi som är intresserade av mentalitet inte ska kunna hålla våra tester.

Vi håller ju inte tester för att jävlas med de som har skotträdda hundar utan vi håller tester för att välja bort avelsdjur som inte håller måttet. Till exempel skotträdsla..

Jag har också en fundering som inte jag kan svara på . Var ska vi vara med våra MH:n?

Ska vi på nåder få vara på våra klubbar ?

En fundering från en novis

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Anziehends


Ovido - Quiz & Flashcards